Jump to content

Poznan District: Difference between revisions

From Wikipedia, the free encyclopedia
Content deleted Content added

(7 intermediate revisions by 6 users not shown)
Line 1: Line 1:
#REDIRECT [[Posen (region)]]
'''Poznań District''' was the southern of two administrative districts (Polish:''Rejencja'', German: ''Regierungsbezirk'') of the [[Grand Duchy of Poznan|Grand Duchy of Poznań]] ([[1815]]-[[1918]]) (later also called [[Province of Poznan|Province of Poznań]] ([[1849]]-[[1918]]) by the Prussian administration.

{{Redirect category shell|1=
It was bordered on the north by the [[Bydgoszcz district]], to the west by [[Brandenburg]], to the south by [[Silesia]] and to the east by [[Congress Poland]].
{{R from merge}}

}}
The Poznań district was inhabited mainly by Poles and had a smaller percentage of German settlers, and was therefore less [[Protestant]].

== Administrative division in 1897 ==

'''Poznań District''', (Rejencja Poznańska), [[Poznan|Poznań]]
<br>(English county name, Polish county name, county town)
<br>''(plase note that at this time Polish county names were written with capital letters)''
** [[Babimost County]], (Powiat Babimojski), [[Babimost]]
** [[Czarnków County]], (Powiat Czarnkowski), [[Czarnków]]
** [[Gostyn County|Gosty&#324; County]], (Powiat Gosty&#324;ski), [[Gostyn|Gosty&#324;]]
** [[Grodzisk County]], (Powiat Grodziski), [[Grodzisk Wielkopolski]]
** [[Jarocin County]], (Powiat Jaroci&#324;ski), [[Jarocin]]
** [[Kepno County|K&#281;pno County]], (Powiat K&#281;pi&#324;ski), [[Kepno|K&#281;pno]]
** [[Koscian County|Ko&#347;cian County]], (Powiat Ko&#347;cia&#324;ski), [[Koscian|Ko&#347;cian]]
** [[Kozmin County|Ko&#378;min County]], (Powiat Ko&#378;mi&#324;ski), [[Kozmin|Ko&#378;min]]
** [[Krotoszyn County]], (Powiat Krotoszy&#324;ski), [[Krotoszyn]]
** [[Leszno County]], (Powiat Leszczy&#324;ski), [[Leszno]]
** [[Miedzychod County|Mi&#281;dzychód County]], (Powiat Mi&#281;dzychodzki), [[Miedzychod|Mi&#281;dzychód]]
** [[Miedzyrzecz County|Mi&#281;dzyrzecz County]], (Powiat Mi&#281;dzyrzecki), [[Miedzyrzec|Mi&#281;dzyrzec]]
** [[Nowy Tomysl County|Nowy Tomy&#347;l County]], (Powiat Nowotomyski), [[Nowy Tomysl|Nowy Tomy&#347;l]]
** [[Oborniki County]], (Powiat Obornicki), [[Oborniki Wiekopolskie]]
** [[Odolanów County]], (Powiat Odolanowski), [[Odolanów]]
** [[Ostrów County]], (Powiat Ostrowski), [[Ostrów Wielkopolski]]
** [[Ostrzeszów County]], (Powiat Ostrzeszowski), [[Ostrzeszów]]
** [[Pleszew County]], (Powiat Pleszewski), [[Pleszew]]
** [[Poznan|Pozna&#324; City]], (Miasto Pozna&#324;), [[Poznan|Pozna&#324;]]
** [[Poznan East County|Pozna&#324; East County]], (Powiat Pozna&#324;ski Wschodni), [[Poznan|Pozna&#324;]]
** [[Poznan West County|Pozna&#324; West County]], (Powiat Pozna&#324;ski Zachodni), [[Poznan|Pozna&#324;]]
** [[Rawicz County]], (Powiat Rawicki), [[Rawicz]]
** [[Skwierzyna County]], (Powiat Skwierzy&#324;ski), [[Skwierzyna]]
** [[Szamotuly County|Szamotu&#322;y County]], (Powiat Szamotulski), [[Szamotuly|Szamotu&#322;y]]
** [[Smigiel County|&#346;migiel County]], (Powiat &#346;migielski), [[Smigiel|&#346;migiel]]
** [[Srem County|&#346;rem County]], (Powiat &#346;remski), [[Śrem, Poland|&#346;rem]]
** [[Sroda County|&#346;roda County]], (Powiat &#346;redzki), [[Sroda Wielkopolska|&#346;roda Wielkopolska]]
** [[Wielen County|Wiele&#324; County]], (Powiat Wiele&#324;ski), [[Wielen|Wiele&#324;]]
** [[Wrzesnia County|Wrze&#347;nia County]], (Powiat Wrzesi&#324;ski), [[Wrzesnia|Wrze&#347;nia]]
** [[Wschowa County]], (Powiat Wschowski), [[Wschowa]]

{{GreaterPoznanLists}}

== See also ==
*[[Poznan|Pozna&#324;]] (city)
*[[History of Poznan|History of Pozna&#324;]] (city)

Latest revision as of 09:56, 6 June 2017

Redirect to: