Jump to content

Talk:Ademaga Mešić: Difference between revisions

Page contents not supported in other languages.
From Wikipedia, the free encyclopedia
Content deleted Content added
Assessed
Rovoobob (talk | contribs)
No edit summary
Line 6: Line 6:
{{WikiProject Serbia|class=Start|importance=low}}
{{WikiProject Serbia|class=Start|importance=low}}
}}
}}

== Ademaga Mešić self-declaring Croat ==
In addition to quotes in the article here are some of his writings and views after the establishment of Društvo bosansko-hercegovačkih Hrvata u Zagrebu (Society of the Bosnia-Herzegovinian Croats in Zagreb).

Hasanbegović, Zlatko. [http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=62417 ''Iz korespondencije Ademage Mešića uoči uspostave Banovine Hrvatske. Pismo Društva bosansko-hercegovačkih Hrvata u Zagrebu reis-ul-ulemi Fehimu Spahi i vrhbosanskom nadbiskupu Ivanu Šariću iz svibnja 1939.''] // ''[[Časopis za suvremenu povijest|ČSP]]'', Vol. 40, No. 3 (December 2008.),

*pp. 979:
'''kada smo se Hrvati iz Hrvatske i Bosne sastajali'''

*pp. 980:
Nisam mnogo puta u mome životu bio tako ushićen i tako razveseljen kao ovoga časa čitajući Hrvatski Dnevnik od 20 o.[vog] mj.[eseca] br.[oj] 1035. i kad sam naišao na noticu pod naslovom “osnivačka skupština Društva Bosansko-
Hercegovačkih Hrvata.” Sam naslov ovog članka u mom srcu, u mojoj duši, probudio je veliko veselje i veliku radost, te sam taj članak štono ima riječ na jedan dušak pročitao. (...)

Naš ideal nije ništa drugo nego da se radi i priprema za naše ujedinjenje i oslobodjenje sa širom domovinom majkom hrvatskom. (...)

Mi smo svi u našoj mladosti snovali, pravili te makar i pomalo izgradjivali i postavljali čvrste temelje na kojim temeljima treba da bude izgradjena i savršeno sagradjena velika Hrvatska.

*pp 981:
'''Mi Hrvati Muslimani'''

*pp. 982:
'''a nas Hrvate muslimane''' (...)

našeg vodje Dr. Vladka Mačeka

*pp. 990:
Doktor Vladimir Maček Zagreb
Srdačno čestitam Tvoj šestesetgodišnji jubilej uz toplu želju da doživiš i stogodišnjicu života na sreću i korist hrvatskog naroda. Čuvaj hrvatsku Bosnu i ne daj je komadati
Ademaga Mešić--[[User:Rovoobo|<b><font color="Blue">Rovoobo</font></b>]] [[User talk:Rovoobo|<b><font color="Green">Talk</font></b>]] 11:59, 6 February 2015 (UTC)

Revision as of 12:00, 6 February 2015

Ademaga Mešić self-declaring Croat

In addition to quotes in the article here are some of his writings and views after the establishment of Društvo bosansko-hercegovačkih Hrvata u Zagrebu (Society of the Bosnia-Herzegovinian Croats in Zagreb).

Hasanbegović, Zlatko. Iz korespondencije Ademage Mešića uoči uspostave Banovine Hrvatske. Pismo Društva bosansko-hercegovačkih Hrvata u Zagrebu reis-ul-ulemi Fehimu Spahi i vrhbosanskom nadbiskupu Ivanu Šariću iz svibnja 1939. // ČSP, Vol. 40, No. 3 (December 2008.),

• pp. 979:

kada smo se Hrvati iz Hrvatske i Bosne sastajali

• pp. 980:

Nisam mnogo puta u mome životu bio tako ushićen i tako razveseljen kao ovoga časa čitajući Hrvatski Dnevnik od 20 o.[vog] mj.[eseca] br.[oj] 1035. i kad sam naišao na noticu pod naslovom “osnivačka skupština Društva Bosansko- Hercegovačkih Hrvata.” Sam naslov ovog članka u mom srcu, u mojoj duši, probudio je veliko veselje i veliku radost, te sam taj članak štono ima riječ na jedan dušak pročitao. (...)

Naš ideal nije ništa drugo nego da se radi i priprema za naše ujedinjenje i oslobodjenje sa širom domovinom majkom hrvatskom. (...)

Mi smo svi u našoj mladosti snovali, pravili te makar i pomalo izgradjivali i postavljali čvrste temelje na kojim temeljima treba da bude izgradjena i savršeno sagradjena velika Hrvatska.

• pp 981:

Mi Hrvati Muslimani

• pp. 982:

a nas Hrvate muslimane (...)

našeg vodje Dr. Vladka Mačeka

• pp. 990:

Doktor Vladimir Maček Zagreb Srdačno čestitam Tvoj šestesetgodišnji jubilej uz toplu želju da doživiš i stogodišnjicu života na sreću i korist hrvatskog naroda. Čuvaj hrvatsku Bosnu i ne daj je komadati Ademaga Mešić--Rovoobo Talk 11:59, 6 February 2015 (UTC)[reply]