Talk:Ademaga Mešić: Difference between revisions
Assessed |
No edit summary |
||
Line 6: | Line 6: | ||
{{WikiProject Serbia|class=Start|importance=low}} |
{{WikiProject Serbia|class=Start|importance=low}} |
||
}} |
}} |
||
== Ademaga Mešić self-declaring Croat == |
|||
In addition to quotes in the article here are some of his writings and views after the establishment of Društvo bosansko-hercegovačkih Hrvata u Zagrebu (Society of the Bosnia-Herzegovinian Croats in Zagreb). |
|||
Hasanbegović, Zlatko. [http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=62417 ''Iz korespondencije Ademage Mešića uoči uspostave Banovine Hrvatske. Pismo Društva bosansko-hercegovačkih Hrvata u Zagrebu reis-ul-ulemi Fehimu Spahi i vrhbosanskom nadbiskupu Ivanu Šariću iz svibnja 1939.''] // ''[[Časopis za suvremenu povijest|ČSP]]'', Vol. 40, No. 3 (December 2008.), |
|||
*pp. 979: |
|||
'''kada smo se Hrvati iz Hrvatske i Bosne sastajali''' |
|||
*pp. 980: |
|||
Nisam mnogo puta u mome životu bio tako ushićen i tako razveseljen kao ovoga časa čitajući Hrvatski Dnevnik od 20 o.[vog] mj.[eseca] br.[oj] 1035. i kad sam naišao na noticu pod naslovom “osnivačka skupština Društva Bosansko- |
|||
Hercegovačkih Hrvata.” Sam naslov ovog članka u mom srcu, u mojoj duši, probudio je veliko veselje i veliku radost, te sam taj članak štono ima riječ na jedan dušak pročitao. (...) |
|||
Naš ideal nije ništa drugo nego da se radi i priprema za naše ujedinjenje i oslobodjenje sa širom domovinom majkom hrvatskom. (...) |
|||
Mi smo svi u našoj mladosti snovali, pravili te makar i pomalo izgradjivali i postavljali čvrste temelje na kojim temeljima treba da bude izgradjena i savršeno sagradjena velika Hrvatska. |
|||
*pp 981: |
|||
'''Mi Hrvati Muslimani''' |
|||
*pp. 982: |
|||
'''a nas Hrvate muslimane''' (...) |
|||
našeg vodje Dr. Vladka Mačeka |
|||
*pp. 990: |
|||
Doktor Vladimir Maček Zagreb |
|||
Srdačno čestitam Tvoj šestesetgodišnji jubilej uz toplu želju da doživiš i stogodišnjicu života na sreću i korist hrvatskog naroda. Čuvaj hrvatsku Bosnu i ne daj je komadati |
|||
Ademaga Mešić--[[User:Rovoobo|<b><font color="Blue">Rovoobo</font></b>]] [[User talk:Rovoobo|<b><font color="Green">Talk</font></b>]] 11:59, 6 February 2015 (UTC) |
Revision as of 12:00, 6 February 2015
This article has not yet been rated on Wikipedia's content assessment scale. It is of interest to the following WikiProjects: | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Please add the quality rating to the {{WikiProject banner shell}} template instead of this project banner. See WP:PIQA for details.
Please add the quality rating to the {{WikiProject banner shell}} template instead of this project banner. See WP:PIQA for details.
|
Ademaga Mešić self-declaring Croat
In addition to quotes in the article here are some of his writings and views after the establishment of Društvo bosansko-hercegovačkih Hrvata u Zagrebu (Society of the Bosnia-Herzegovinian Croats in Zagreb).
Hasanbegović, Zlatko. Iz korespondencije Ademage Mešića uoči uspostave Banovine Hrvatske. Pismo Društva bosansko-hercegovačkih Hrvata u Zagrebu reis-ul-ulemi Fehimu Spahi i vrhbosanskom nadbiskupu Ivanu Šariću iz svibnja 1939. // ČSP, Vol. 40, No. 3 (December 2008.),
- pp. 979:
kada smo se Hrvati iz Hrvatske i Bosne sastajali
- pp. 980:
Nisam mnogo puta u mome životu bio tako ushićen i tako razveseljen kao ovoga časa čitajući Hrvatski Dnevnik od 20 o.[vog] mj.[eseca] br.[oj] 1035. i kad sam naišao na noticu pod naslovom “osnivačka skupština Društva Bosansko- Hercegovačkih Hrvata.” Sam naslov ovog članka u mom srcu, u mojoj duši, probudio je veliko veselje i veliku radost, te sam taj članak štono ima riječ na jedan dušak pročitao. (...)
Naš ideal nije ništa drugo nego da se radi i priprema za naše ujedinjenje i oslobodjenje sa širom domovinom majkom hrvatskom. (...)
Mi smo svi u našoj mladosti snovali, pravili te makar i pomalo izgradjivali i postavljali čvrste temelje na kojim temeljima treba da bude izgradjena i savršeno sagradjena velika Hrvatska.
- pp 981:
Mi Hrvati Muslimani
- pp. 982:
a nas Hrvate muslimane (...)
našeg vodje Dr. Vladka Mačeka
- pp. 990:
Doktor Vladimir Maček Zagreb Srdačno čestitam Tvoj šestesetgodišnji jubilej uz toplu želju da doživiš i stogodišnjicu života na sreću i korist hrvatskog naroda. Čuvaj hrvatsku Bosnu i ne daj je komadati Ademaga Mešić--Rovoobo Talk 11:59, 6 February 2015 (UTC)
- All unassessed articles
- Start-Class biography articles
- Start-Class biography (military) articles
- Unknown-importance biography (military) articles
- Military biography work group articles
- WikiProject Biography articles
- Start-Class military history articles
- Start-Class Balkan military history articles
- Balkan military history task force articles
- Start-Class European military history articles
- European military history task force articles
- Start-Class Austria articles