Jump to content

Ageo Station: Difference between revisions

Coordinates: 35°58′22″N 139°35′20″E / 35.972901°N 139.588904°E / 35.972901; 139.588904
From Wikipedia, the free encyclopedia
Content deleted Content added
Cydebot (talk | contribs)
m Robot - Speedily moving category Shonan Shinjuku Line to Category:Shōnan-Shinjuku Line per CFDS.
No edit summary
Line 33: Line 33:
{| border="1" cellspacing="0" cellpadding="3" frame="hsides" rules="rows"
{| border="1" cellspacing="0" cellpadding="3" frame="hsides" rules="rows"
|-
|-
|rowspan=2|'''1'''
|rowspan=3|'''1'''
|<span style="color:orange">■</span>Takasaki Line
|<span style="color:orange">■</span>Takasaki Line
|for {{ja-stalink|Ōmiya||Saitama}}, {{ja-stalink|Saitama-Shintoshin}}, {{ja-stalink|Urawa}}, {{ja-stalink|Akabane}} and {{ja-stalink|Ueno}}
|for {{ja-stalink|Ōmiya||Saitama}}, {{ja-stalink|Saitama-Shintoshin}}, {{ja-stalink|Urawa}}, {{ja-stalink|Akabane}} and {{ja-stalink|Ueno}}
Line 39: Line 39:
|<span style="color:#F68B1E">■</span>[[Shōnan-Shinjuku Line]] ([[Tōkaidō Main Line|Tōkaidō Line]] through service)
|<span style="color:#F68B1E">■</span>[[Shōnan-Shinjuku Line]] ([[Tōkaidō Main Line|Tōkaidō Line]] through service)
|for {{ja-stalink|Ikebukuro}}, {{ja-stalink|Shinjuku}}, {{ja-stalink|Yokohama}}, {{ja-stalink|Ōfuna}}, {{ja-stalink|Hiratsuka}} and {{ja-stalink|Odawara}}
|for {{ja-stalink|Ikebukuro}}, {{ja-stalink|Shinjuku}}, {{ja-stalink|Yokohama}}, {{ja-stalink|Ōfuna}}, {{ja-stalink|Hiratsuka}} and {{ja-stalink|Odawara}}
|-
|<span style="color:#990099">■</span>[[Ueno-Tokyo Line]] (Tōkaidō Line, [[Ito Line]] through service)
|for {{ja-stalink|Tokyo}}, {{ja-stalink|Yokohama}}, {{ja-stalink|Atami}} and {{ja-stalink|Ito}}
|-
|-
|'''2'''
|'''2'''
Line 57: Line 60:
== Adjacent stations ==
== Adjacent stations ==
{{service rail start}}
{{service rail start}}
{{rail line|next=[[Kita-Ageo Station|Kita-Ageo]]|previous=[[Miyahara Station|Miyahara]] |route=Takasaki Line Local<br />[[Shonan-Shinjuku Line]] Rapid|col=FFA500}}
{{rail line|next=[[Kita-Ageo Station|Kita-Ageo]]|previous=[[Miyahara Station|Miyahara]] |route=Takasaki Line / Ueno-Tokyo Line Local<br />[[Shonan-Shinjuku Line]] Rapid|col=FFA500}}
{{rail line|previous=[[Ōmiya Station (Saitama)|Ōmiya]]|next=[[Okegawa Station|Okegawa]]|route=<small>Takasaki Line: Urban Rapid, Commuter Rapid (select)<br />Shonan-Shinjuku Line Special Rapid, some [[express train]]s</small>|col=FFA500}}
{{rail line|previous=[[Ōmiya Station (Saitama)|Ōmiya]]|next=[[Okegawa Station|Okegawa]]|route=<small>Takasaki Line / Ueno-Tokyo Line: Urban Rapid, Commuter Rapid (select)<br />Shonan-Shinjuku Line Special Rapid, some [[express train]]s</small>|col=FFA500}}
{{end box}}
{{end box}}

Revision as of 13:40, 19 August 2015

上尾
View of the west entrance to Ageo Station
General information
LocationKashiwaza 1-chōme
Operated byJR East
Line(s)Takasaki Line

Ageo Station (上尾駅, Ageo-eki) is a railway station on the Takasaki Line operated by East Japan Railway Company (JR East) in Ageo, Saitama, Japan.

Layout

The station has a side platform and an island platform.

Tracks
1 Takasaki Line for Saitama, Saitama-Shintoshin, Urawa, Akabane and Ueno
Shōnan-Shinjuku Line (Tōkaidō Line through service) for Ikebukuro, Shinjuku, Yokohama, Ōfuna, Hiratsuka and Odawara
Ueno-Tokyo Line (Tōkaidō Line, Ito Line through service) for Tokyo, Yokohama, Atami and Ito
2 Takasaki Line (sidetrack) sidetrack
3 Takasaki Line for Kumagaya, Kagohara, Takasaki and Maebashi

Statistics

The daily average usage for 2004 was 40,802 people.[citation needed]

History

The station opened on 28 July 1883

Adjacent stations

Service
Miyahara   Takasaki Line / Ueno-Tokyo Line Local
Shonan-Shinjuku Line Rapid
  Kita-Ageo
Ōmiya   Takasaki Line / Ueno-Tokyo Line: Urban Rapid, Commuter Rapid (select)
Shonan-Shinjuku Line Special Rapid, some express trains
  Okegawa

See also

35°58′22″N 139°35′20″E / 35.972901°N 139.588904°E / 35.972901; 139.588904